• Timeline item 1 - complete

    Playground audit

    In September 2021, we completed a playground audit to understand the renewal works needed for the playground.

  • Timeline item 2 - complete

    Consultation with original playground founders

    In December 2021, we consulted with the original playground founders who were available to speak with us, as well as disability and sector experts who will help guide the proposed renewal works.

  • Timeline item 3 - complete

    Community consultation

    In January 2022, we completed community consultation to help inform the plans for the proposed renewal works. Feedback closed Sunday 13 February 2022.

  • Timeline item 4 - complete

    Community feedback on draft concept design

    From 5 July 2022 to Monday 25 July 2022, we are asking for community feedback on draft concept design.

  • Timeline item 5 - incomplete

    Share the final design

    From late 2022 to early 2023, we will share the final design, showcasing the renewal works.

  • Timeline item 6 - incomplete

    Tree works and car park upgrade

    From early-to-mid 2023, we expect tree works and the car park upgrade to happen before renewal works on the playground start. We also expect that the final surface treatment for the car park will happen after the playground works.

  • Timeline item 7 - incomplete

    Start the playground renewal works

    In mid-2023, we aim to start the playground renewal works. The date will depend on weather and COVID-19 supply chain challenges.

About the project

We are renewing Hays Paddock Playground in Kew East due to its age and current condition. Over the past 23 years, most of the timber posts and structural elements in the playground have started to rot underground. We need to replace these timber structures and other play elements in the playground.

What you told us

From December 2021 to February 2022, we completed the first stage of community consultation. We asked our community how they wanted us to approach the renewal works for this much-loved play space.

Thank you to everyone who told us what they love about the playground and how we could improve it. We were pleased to receive feedback from leaders and experts in the disability sector and over 160 community members, including children.

We heard some similar ideas from people who completed the online survey during the consultation.


Our draft concept design

We developed a draft concept design for a new, inclusive playground that continues to provide side-by-side play activities.

The draft concept design responds to our community’s feedback by keeping the billabong theme and rustic look and feel. It also keeps the play experiences most loved by children and removes equipment least loved by children.

Key features of the draft concept design

We want to:

  • create a new accessible timber structure that includes a variety of bridges and ramps, activity panels, big and small slides, and play opportunities underneath
  • create a new sand play area with accessible tables, animal sculptures and a digger
  • create a new water play area with sculptural elements
  • include several gathering and seating options
  • build generous shade over the swings, sandpit and parts of the timber structure
  • design around the healthy mature trees.

We have marked the new or updated features of the playground using hotspots on the maps below. The images in these hotspots are examples only and subject to change. You can also view artist impressions of the timber play structure, the sand play area and the water play area below.

All equipment and surface treatments shown are subject to community feedback, final budget review, authority approvals and site conditions.

Hays Paddock playground overview

Timber play structure

The timber play structure provides accessible play at an elevated level as well as under the structure. Different play elements meet the needs of users with all abilities. The main platforms are loosely based on an insect theme, which comes from the existing play structure.

An artist's impression of the timber play structure at hays paddock playground

An artist's impression of the timber play structure

Sand play area

The sand play area is shaded and designed to meet the needs of all abilities.

An artist's impression of the sand play area at hays paddock playground

An artist's impression of the sand play area

Water play area

A map of the water play area at hays paddock playground
An artist's impression of the water play area at hays paddock playground

An artist's impression of the water play area